neděle 25. srpna 2013

Členům Rady ČT, 18. 8. 2013

Vážený pane předsedo,
vážení kolegové, vážená kolegyně,

v zápise z posledního zasedání, kterého jsem se bohužel nemohl účastnit, jsem zjistil, že se Rada ztotožnila s Vypořádáním připomínek k Výroční zprávě.
Respektuji to, věřím však, že se to netýká menšinových stanovisek.
Jsem přesvědčen, že to není věc k hlasování, ale menšinová stanoviska jsou přirozenou součástí Výroční zprávy všech orgánů a institucí, které jsou podobně jako Rada ČT voleny  tak, aby v nich byly zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy. Jakákoli výroční zpráva pak nutně obsahuje i, byť menšinová, odlišná stanoviska zástupců těchto názorových proudů. Zvláště je-li Rada ČT orgánem, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu činnosti České televize je třeba aby i odlišné postoje nejen odborné veřejnosti, které se staly součástí jednání Rady ČT, byly obsaženy v závěrečné zprávě.
Precedentů je několik.
Členové Ústavního soudu připojují svá menšinová stanoviska k nálezům ÚS a tyto jsou součástí nálezu a publikovány ve Sbírce nálezů a Ročence.
Z této praxe vychází i RRTV, která rovněž publikuje ve Výroční zprávě menšinová stanoviska členů Rady a jejíž složení a volba odpovídá Radě ČT. Podobně Rada ČRo.
V neposlední řadě i např. pro členy představenstev  akciových společností s odlišným stanoviskem je to samozřejmostí.
Neumím si tedy představit Výroční zprávu Rady ČT bez těchto menšinových stanovisek.
Menšinová stanoviska a odlišné postoje nejsou žádnou ostudou, ale projevem skutečné plurality názorů, které má Rada prezentovat. Leda, že by se jich někdo bál, nebo chtěl vědomě vyloučit nebo umlčet jeden názorový proud. V tom případě by to ovšem nebyla zpráva Rady, ale pouze části Rady.
Věřím tedy, že menšinová stanoviska budou automatickou součástí návrhu Výroční zprávy k projednání    28. 8. tak, jak jsem to od počátku očekával a považoval jsem to za pouhé nedopatření.
Děkuji a těším se na setkání.

Radek Mezuláník

Žádné komentáře: