úterý 21. května 2013

Menšinové stanovisko k návrhu dopisu Rady ČT generálnímu řediteli Petru Dvořákovi

Na zasedání Rady dne 10. 4. 2013 jsem navrhl hlasování o postupu generálního ředitele ČT Petra Dvořáka ve věci Výroční zprávy RRTV a k obsahu jeho dopisu předsedovi VV PS P Václavu Menclovi. Navrhoval jsem, aby Rada ČT hlasováním vyjádřila nesouhlas s obsahem dopisu a postupem GŘ.
Následně bylo zjištěno, že na schůzi Volebního výnoru PSP byl rozdán další materiál z dílny ČT, který se dá v mnohém označit za útok na nezávislost nejen RRTV, ale i Rady ČT i dalších.
Na setkání Rady ČT a RRTV 24. 5. bylo shodně konstatováno, že se jedná o "hanopis" a zcela nepřípustné chování a jednání ze strany generálního ředitele Petra Dvořáka. Předseda Rady ČT pak přislíbil, že v tomto smyslu připraví dopis generálnímu řediteli.

Na zasedání Rady ČT dne 15. 5. 2013 však tento dopis nebyl odsouhlasen, přestože je velmi velmi diplomatický:
Vážený pane generální řediteli,

Rada České televize se seznámila jak s Vaším dopisem, který jste dne 9. dubna 2013 adresoval Volebnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, tak s ostatními písemnými materiály, jež s věcí souvisejí, včetně Výroční zprávy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, a dospěla k závěru, že se s obsahem těchto materiálů a s Vaším postupem neztotožňuje a doporučuje Vám, abyste vůči Radě pro rozhlasové a televizní vysílání nastolil vstřícné spolupracovnické vztahy respektující autoritu a zákonné poslání této instituce.

S pěkným pozdravem

Doc. PhDr. Milan Uhde
Předseda Rady České televize
Kurzívou je uveden návrh na doplnění textu dopisu





Žádné komentáře: