středa 20. listopadu 2013

Několik poznámek k Podnětu 24 zaměstnanců Zpravodajství ČT

Na celé věci je zarážejících několik skutečností:
1.            proč se signatáři podnětu obávají možné represe ze strany managementu? Takto si management ČT představuje atmosféru ve veřejnoprávním médiu, které by mělo být etalonem kulturnosti, etiky a profesionality pro celou společnost? Není jejich obava odůvodněná postupem vůči Jakubovi Kalenskému, Kvapilové a dalším?
2.            angažování nezávislých auditorů, kteří budou posuzovat na zadání managementu (a za peníze televizních poplatníků?!) zda je názor 24 profesionálů ze zpravodajství opodstatněný, je velmi problematické, zvláště nedošlo-li předem k dohodě na jménech. Kým pak bude garantována objektivnost takto „nezávislého“ auditu?  Za této situace jsem toho názoru, že má druhá strana právo sestavit vlastní skupinu auditorů.

3.            Je zcela bezesporu, a vyjádřil jsem to i na zasedání Rady, že jsme v současnosti svědky nejhlubší krize veřejnoprávního média od roku 2000. Považuji také celou situaci především za selhání managementu ČT a z této pozice by měla i Rada celou věc nahlížet a posuzovat, protože jediným zodpovědným je pro Radu ze zákona generální ředitel, který v této situaci dlouhodobě nekonal.

Žádné komentáře: