čtvrtek 18. července 2013

Menšinové stanovisko člena Rady ČT Radka Mezuláníka k odměně GŘ ČT za rok 2012:


Obecně platí to co jsem již uvedl ve stanovisku k Účetní závěrce, tedy že Česká televize si v roce 2012 začala žít „nad svoje poměry“ a hodlá v tom pokračovat i nadále. Důkazem toho nechť je například otevření pátého kanálu, jehož náklady v budoucích letech půjdou do stamiliónů! V období přetrvávající recese české ekonomiky, v době, kdy se veřejné rozpočty snaží ušetřit, kde se dá, Česká televize extenzivně rozšiřuje vysílací plochu a prodražuje svůj běžný provoz se mě zdá zcela nezodpovědné hodnotit tento nepříznivý trend kladně schválením odměny 2 miliony 300 tisíc Kč GŘ.
V té souvislosti musím připomenout i další kvalitní kandidátské projekty ve volbě GŘ ČT, které nabízely i jiné možnosti řešení ekonomické situace ČT, například snížením počtu vysílacích okruhů na 3 s důrazem na kvalitu, a podobně. Cest je tedy mnoho a já zkrátka nesouhlasím s tou, po které se vydal současný management.
K jednotlivým kritériím pro schválení odměny:
-          - Vyrovnané  hospodaření – O vyrovnaném hospodaření nelze mluvit ve chvíli, když do Fondu televizních poplatků „přiteče“ 5 798 mil Kč od televizních poplatníků a čerpáme z něj 6 050 mil Kč. Pokud by ČT účtovala jako komerční subjekty, pak by 252 mil Kč bylo považováno za ztrátu. V tomto případě je to ztráta plátců televizních poplatků.
-         - Dodržování plánovaného rozpočtu i jednotlivých ukazatelů, zejména v oblasti provozních a mzdových nákladů – zde bych jen připomenul své Vyjádření k Návrhu změn rozpočtu ČT na rok 2012 a ke Zprávě o výsledcích hospodaření za 1. pololetí 2012 ze září 2012. Již tehdy bylo zřejmé, že další bezdůvodné navyšování osobních nákladů je nepřijatelné a bylo v rozporu jak se schváleným Dlouhodobým plánem rozvoje, tak i s kandidátským projektem GŘ. Nebo souviselo s neschopností plánovat.
-          - Kvalita programové nabídky – kromě toho, že značná část vysílání ČT pouze připomíná jak ČT plnila veřejnou službu v minulosti, připomínám např. seriál Ententýky, kde jsem již v říjnu doporučoval vysílat další díly seriálu s informační lištou a textem: "vážení diváci, za vaše peníze jsme vyrobili ukázku, jak nemá vypadat veřejná služba ČT"
-          - Posouzení vývoje celkového celoročního podílu ČT na diváckém trhu – je třeba hodnotit pozitivní trend, nicméně jen těžko je možné zde hledat nějaké zásluhy GŘ. ČT 24 „roste“ 3 roky neustále a bylo by naopak chybou kdyby i jen stagnovala, jako je tomu např. u ČT 1. Nárůst celkového podílu je dán především výjimečným rokem, ve kterém se uskutečnily jak MS v LH, ME v kopané tak LOH.
-          - Dodržování právních předpisů – opět jen připomenu např. stížnost pana Tomáše Němečka a má vyjádření z října 2012. Jsem nadále přesvědčen o oprávněnosti stížnosti pana T. Němečka a jeho právu na požadované informace, stejně jako o porušení Kodexu ČT generálním ředitelem Petrem Dvořákem. Rada ČT dala svým hlasováním najevo, že upřednostňuje zájem generálního ředitele utajovat informace před právem veřejnosti na získávání a šíření informací o využívání veřejných prostředků. A další stížnost, kdy zcela evidentně došlo k porušení zákona nedodržením lhůty pro odpověď, aniž by se tím Rada, bohužel, zabývala.
-       - Komunikace s Radou ČT – kromě toho, že jsem na mnohé dotazy dodnes nedostal odpověď připomenu jen nedávnou kauzu týkající se Výroční zprávy RRTV a zcela nepřípustného jednání GŘ v této věci, s tím, že se Rada ČT stala do jisté míry „rukojmím“ GŘ, když vůbec, a později nepravdivě, nebyla informována.


Takto by se dalo pokračovat, nicméně jsem přesvědčen, že i na základě výše uvedeného neměla být odměna GŘ přiznána, nebo alespoň ne v plné výši, jak se tomu stalo. Z mé strany jde pouze o konzistentní postoj.

Žádné komentáře: