středa 3. října 2012

Zmatečné hlasování Rady ČT dne 26. 9. 2012

GŘ ČT předložil Radě ČT Návrh na změnu rozpočtu ČT na rok 2012.
K tomuto návrhu jsem v řádném termínu předložil připomínky a žádost o doplnění některých údajů (viz příspěvek ze dne 19. 9.) a k tomuto Návrhu se také vyjádřila Dozorčí komise.

26. 9. na zasedání Rady ČT v Brně se však objevil, bez předchozího projednání v Radě i Dozorčí komisi, návrh na usnesení:

"Rada schvaluje Návrh na změnu Rozpočtu ČT vyplývající z plnění rozpočtu na rok 2012 za 1. pololetí v oblasti nákladů a výnosů, vzniklou převedením 180 externistů do pracovního poměru, a snížení plánovaného objemu investičních výdajů za rok 2012 o 100 milionů Kč na částku 480 mil. Kč."

Snížení objemu investičních výdajů v roce 2012 o 100 milionů nebylo součástí Návrhu GŘ na změnu rozpočtu a nebylo řádně projednáno.
Neplnění plánu investic svědčí pouze o neschopnosti současného managementu - buď plnit vlastní rozpočet, nebo sestavit rozpočet.
--------------------------------

Usnesení č. DK 66/10/12
DK obdržela záměr změny rozpočtu České televize na rok 2012. Podstatou navrhované změny je realokace plánovaných nákladů mezi jednotlivými rozpočtovými kapitolami, kterou nedojde ke změně celkového objemu nákladů a výnosů plánovaných na rok 2012.
První změnou je převedení 180 osob, které do současné doby spolupracovaly s Českou televizí jako externisté do zaměstnaneckého poměru. V roce 2012 si tato změna vyžádá posílení rozpočtové kapitoly Mzdy a zákonné pojištění ke mzdám o 41 mil. Kč. Navýšení bude alikvotně vykryto z kapitol Výrobní úkol (-10 mil. Kč) a Ostatní režijní náklady (-31 mil. Kč), které přímo souvisí s náklady na externisty.
Tato změna vychází z provedené analýzy činnosti fyzických osob externě spolupracujících s Českou televizí, která upozorňuje na možný rozpor s § 2 Zákoníku práce, který definuje závislou práci. Analýze externích spolupracovníků v ČT předcházela konzultace vedoucí PeÚ s ředitelkou pobočky Úřadu práce Hlavního města Prahy a lektorkou pracovního práva, s právníkem Oblastního inspektorátu práce Prahy a Ministerstvem práce a sociálních věcí. Na základě pohovorů bylo identifikováno 178 pozic, které zastávají externisté a jejichž činnosti vykazuje znaky závislé činnosti a lze tuto formu spolupráce považovat za naplňování modelu švarcsystému. U dalších externích pozic bylo zjištěno, že taková činnost (práce) bude pro ČT ekonomicky výhodnější, pokud bude zajištěna konkrétní činností interního zaměstnance (např. režisér událostí). Z těchto důvodů dojde k převedení 180 osob do stavu ČT a tím k navýšení kapitoly Mzdy a zákonné pojištění ke mzdám o + 41 mil. Kč z kapitol Výrobní úkol a Ostatní režijní náklady.
Druhá změna, která souvisí s realokací nákladů, se týká posílení výrobního úkolu v oblasti vlastní výroby – dramatické tvorby o 40 mil. Kč, na které budou použity úspory režijních nákladů (-40 mil. Kč) za 1. pololetí roku 2012. Vzhledem k přesunutí 10 mil. Kč z této kapitoly do kapitoly Mzdy a zákonné pojištění ke mzdám a následnému navýšení kapitoly o 40 mil. Kč z úspor režijních nákladů za 1. pololetí 2012, dojde v konečném důsledku k navýšení rozpočtu vlastní výroby o 30 mil. Kč.

Dozorčí komise na základě předložené informace doporučuje Radě České televize, aby návrh na Úpravu Rozpočtu České televize na rok 2012 schválila.


Žádné komentáře: